Det här med ord är inte så enkelt för alla. Dyslexi är vad man kallar det när någon har svårt för att förstå och producera text, det brukar också kallas för läs- och skrivsvårigheter. Det har inget med intelligens att göra, så man blir inte automatiskt dum bara för att man är dyslektiker.

Man måste snarare hitta andra sätt att ta till sig material på, vilket kan vara svårt i både skolan och arbetslivet där väldigt mycket kretsar kring att man ska vara duktig på att läsa och skriva för att klara sig bra. I dag är problemen mycket tydligare definierade och enklare att diagnosticera, och därför är det ofta lättare för folk att komma till ro med sin situation och hitta tekniker som hjälper dem att klara sig bra trots sina svårigheter. Dagens Nyheter har i den här artikeln intervjuat Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi vid Stockholms Universitet om hand allvarliga dyslexi, och han säger bland annat:

– När jag ska ta mig igenom stora textmängder får jag sitta väldigt länge, och att skriva tar också tid. Vi lever i en tid där det är viktigt att snabbt kunna svara på mejl och sms. Med dem jag känner är det inga problem, de vet ju hur jag stavar.
Visst finns det i dag rättstavningsprogram och visst går det ibland att lyssna på ljudböcker. Men det kompenserar ändå inte handikappet att vara dyslektiker, enligt Jerzy Sarnecki. 

Just ljudböcker är något som är väldigt bra för de som har svårt för att läsa, särskilt när det gäller större mängder text. Det finns till exempel mycket ljudböcker hos Bokii att köpa online, så om man känner att man vill ta till sig olika böcker och spännande litteratur men inte klarar av att läsa en hel bok, ja då är det kanske lösningen?