Att ta hjälp av en spådam för att få rådgivning är något människor gjort i alla tider. Men vad betyder egentligen ordet spådom?

I vår börjar det nya programmet ”Räddad av Änglar” på TV4, där mediet Birkan Tore träffar människor som mot alla odds överlevt svåra olyckor och farliga situationer. I programmet ska han undersöka huruvida dessa människors öde var att bli räddade av så kallade skyddsänglar, skriver Allas. Att det mediala är spännande att följa på tv är något som är känt sedan innan, och det finns en uppsjö av program som populära ”Medium”, ”En natt på slottet” och även ”Det okända”, där Birkan Tore tidigare jobbat. För den som inte vill delta i tv kan man såklart kontakta en spådam även privat och få råd om framtiden eller kontakta bortgångna närstående.

”Att vara ett medium är inte bara ett jobb du dyker upp för att utföra. Det är något du är hela tiden. Det här är inget jag sätter på och stänger av. Jag vill aldrig stänga av det”, säger Birkan Tore i första avsnittet av serien.

De mediala orden spådom och profetia

Två av de vanligaste orden inom den mediala världen är spådom och profetia. Spådom är ett ord som betyder divination, och handlar om att kunna se in i framtiden. Divination betyder i sin tur budskap, och dessa budskap kommer via paranormala vägar. De paranormala vägarna kan innefatta allt från att spå genom astrologi, vilken enligt Svenska Dagbladet är en accepterad vetenskap, eller att använda vägar som kaffesump, djur eller kristallkulor. Kommer budskapet från en högre makt som exempelvis Gud eller en profet kallas budskapet istället för profetia, vilket står för att ”förutsäga”. En profetia kan handla om allt ifrån naturkatastrofer till konflikter och det finns profetior som är bevarade ända sedan 1500-talet och faktiskt slagit in, skriver Göteborgsposten.